Pénzügyi tanácsadó és vagyonkezelő

Hitelre van szüksége? - de nem tudja kitől?
Kérdésére a választ itt megtalálja!
Bemutatkozás
Elérhetőség
Vélemények
Regisztráció
Fogalomtár
Partnerek
Fórum

Utasbiztosítás

Mikor és miért is van szükség rá?


Legyen szó akár városnézésről, tengerparti pihenésről, síelésről az utazás legnagyobb élményeink egyike. Egy baleset, betegség, vagy más, nem várt esemény azonban rémálommá teheti az utazást. Otthonunktól távol ezeket a helyzeteket kezelni sokkal nehezebb, és nem egy esetben megdöbbentően költséges is lehet. Ezért azt tanácsolom, hogy soha ne induljon el külföldre egy megfelelő utasbiztosítás nélkül. A nyugodt pihenéshez, kikapcsolódáshoz ma már hozzátartozik annak biztos tudata, hogy vészhelyzetben is biztosított a segítség.

Az utasbiztosítási termékek a biztosítási összegek erejéig állnak helyt - többek között - a sürgős betegségi és baleseti ellátások tetemes orvosi költségeire és az esetlegesen felmerülő jogi költség terén is számíthatunk fedezetükre. Természetesen nem minden utasbiztosítás nyújt egyformán teljes körű fedezetet, sőt még a megegyező elnevezések is különböző szolgáltatásokat takarhatnak.

Sajnos gyakori hiba, hogy az utasbiztosításokkal kapcsolatosan sokan főként a poggyászbiztosításra gondolnak, holott a poggyászkárok - bár meglehetősen fontosak - legrosszabb esetben is csak néhány százezres veszteséget jelentenek. Sokkal komolyabb anyagi terhet jelent viszont, ha hazánktól távol megbetegszünk, vagy baleset ér minket, hiszen ezek sokszor sokkalta nagyobb költséggel járnak, mint hinnénk.

Manapság már a bankkártyánk mellé is kaphatunk -ajándékba- utasbiztosítási szolgáltatást, de ennek vannak korlátai, ugyanis általában kisebb fedezetet nyújt a különböző balesetekből fakadó károkra, és kevés szolgáltatást foglal magában egy hagyományos biztosításhoz képest. Másrészről pedig jellemzően egy személyt, a bankkártya tulajdonosát biztosítja. Éppen ezért nagyon fontos, hogy tisztában legyünk a bankkártyánkhoz tartozó utasbiztosítás fedezetével és szükség esetén, lehetőségünk legyen időben kiegészíteni meglévő biztosításunkat újabb, - minden igényt kielégítő és a mai elvárásoknak és élethelyzeteknek - megfelelő szolgáltatásokkal.

Díjszabás


A fizetendő díj, mint már oly sok biztosítási terméknél tapasztalhatjuk, több tényező függvénye. Utasbiztosítások esetén egyrészt függ attól, hogy mit tartalmaz a csomag, milyen esetekre és mekkora összeghatárig teljesít a biztosító kifizetést. Emellett a díjszabás attól is függ, hová utazunk, s mennyi időre.

A csomagok elemei között megtalálható egészségügyi-, baleset-, poggyászbiztosítás, de bizonyos esetekben nagy hasznát vehetjük a jogvédelmi elemeknek. Egyes termékek emellett magukban foglalnak utazási segítségnyújtási biztosítást. Ez utóbbi például az idő előtti hazautazásra, vagy az elveszett, ellopott mobiltelefon, bankkártya pótlására nyújtanak fedezetet. Akad olyan biztosítás, amely felelősségbiztosítási elemet is tartalmaz.

Mindemellett a nagy baráti társasággal vakációzóknak nem árt, ha tudják, hogy az egyéni utasbiztosítások mellett köthető csoportos biztosítás is.

Kizárásos feltételek


Mint minden biztosítási konstrukciónál, úgy az utasbiztosítások esetében is kiemelten fontos, hogy tisztában legyünk, hogy a szerződési feltételek milyen kizárásokat tartalmaznak, azaz mely esetben nem teljesít kifizetést vagy nyújt szolgáltatást a biztosító.

A hazai termékek esetében például kizárják a veszélyes sportokkal járó kockázatokat. Ezek az autó- és motorsportversenyek (teszttúrák és rallyversenyek is), a szikla- és hegymászás, a légi járművek vezetése, ejtőernyős ugrások végrehajtása, barlangászat, extrém sportok gyakorlása, valamint az ezekkel kapcsolatos edzéseken való részvétel is.

Az adrenalin szerelmeseinek sem kell azonban csüggednie, hiszen ma már az extrém, vagy veszélyes sportok esetében is köthető biztosítás, amely vagy külön módozat, vagy az alap utasbiztosítás pótdíj fejében kiterjeszthető ezen kategóriába tartozó bizonyos sportokra.

Kritikus pont még a nagyobb értékű vagyontárgyak utaztatása. Nyaralásra ma már mindenki visz magával fényképezőgépet vagy videokamerát, vagy akár mindkettőt, ami viszont a tolvajok elsőrendű célpontja lehet. Mindenkit érdekel, hogy egy ilyen esetben fizet-e a biztosító kártérítést, vagy nem. Értelemszerűen az olcsóbb biztosítási csomagok, ezek megtérítését eleve kizárják, vagy csak minimális összegig vállalnak rá kártérítési kötelezettséget, de ma már egyre inkább jelennek meg olyan szabályzatok, amelyek a család fényképezőgépére és videokamerájára is megfelelő határösszegeket tartalmaznak.

Hogyan válasszuk ki a megfelelőt?


A lényeg, hogy amikor egy utasbiztosítás megkötése mellett döntünk, nem csak annak díját vegyük figyelembe, hanem a célország költségszínvonalát is. Gondoljuk csak végig, minél drágább az ország, annál magasabb fedezetre lesz szükség. Mindemellett természetesen az utazás körülményeit, s az alatt folytatott tevékenységeket is figyelembe kell venni.

Utasbiztosítás megkötésének feltételei


Kizárólag Magyarországon, az utazás megkezdése előtt lehet megkötni az utasbiztosítást, csakis rövidebb ott tartózkodásra, tehát nem köthető külföldön vállalt munka esetén illetve külföldre költözők részére.

Mi a teendő káresemény esetén?


Fontos, hogy utasbiztosítási kötvényét mindig vigye magával az utazásra! Ha utazása során bármilyen, a biztosítás fedezetébe tartozó káresemény következik be, akkor a lehető leghamarabb vegye fel a kapcsolatot az adott biztosítóval vagy annak asszisztencia szolgálatával, a kötvényen szereplő telefonszámon.

Nevének és kötvényszámának megadása után az asszisztencia szolgálat kollégája magyar nyelven nyújt felvilágosítást és segítséget az adott helyzetnek megfelelően. Fontos, hogy a káreseményt követően mielőbb hívja fel biztosítóját: ez egyrészt a biztosítási szabályzat fontos elvárása (ennek hiányában a biztosító korlátolt mértékben térítheti a kár kapcsán felmerült költségeket), másrészt pedig az asszisztencia szolgáltatás keretében igen komoly és azonnali segítséget kaphat a problémák megoldásában, enyhítésében.

Az asszisztencia szolgálat azonnali információval szolgálhat a legközelebb eső intézmények, hatóságok elérhetőségéről, illetve egyéb kényelmi szolgáltatásokat nyújthat (pl. tolmács, jogi védelem, stb.), amelyekre fedezetet nyújt az Ön utasbiztosítása. Nagyon fontos a folyamatos kapcsolattartás, hiszen a biztosító az Ön által megadott információk alapján tudja megtenni a szükséges lépéseket és segítséget nyújtani az esetleges felmerülő egyéb kérdésekben is (orvosokkal, hatósággal történő kapcsolattartás, stb.) A magyar ügyviteli eljárásokhoz hasonlóan fontos, hogy mielőbb felvegyük a külföldi hatóságokkal is a kapcsolatot, hiszen a kárrendezési folyamathoz szükség lesz a helyi hatóság által kiállított iratokra, igazolásokra, illetve számlákra is.

Hogyan alakult ki?


1905-ben Cserkúti Engel Miksa, egy pécsi üzletember a Luzern-i pályaudvaron észrevette, mennyire könnyen kigyulladhat egy bőrönd, mely a gőzmozdony közelében tartózkodik, annak szikrájától. Utánajárása eredményeként rájött, hogy a vasúttársaság csak keveset fizet kártérítés gyanánt. Ez ötletet adott neki, hogy legyen egy olyan biztosító társaság, mely konkrétan az utazók poggyászára és balesetére vállal fedezetet. 1907-ben meg is valósította elképzelését, létrejött az Európai Áru és Poggyászbiztosító Rt., mely a világon az első biztosító volt, mely kifejezetten az utazókra és azok értékeire szakosodott. A későbbiekben az Assicurazioni Generali Biztosító többség tulajdont szerzett, így alakult ki az Európai Utasbiztosítás. Később a részvények a Münchener Rückwersicherung biztosítójának a kezébe került. A háború és az államosítás ideje alatt a biztosító hazánkban nem folytatta tevékenységét, csak 1989-ben, a Generali megjelenésével indult be újra a klasszikus utasbiztosítások értékesítése.

Amennyiben további információra, segítségre van szüksége, kattintson IDE, vagy regisztráljon ITT.

Fórum

Témák Hozzászólások Utolsó hozzászólás
Utasbiztosítás 2 db 2009.11.13.
Jegyzett tőke:

más néven alaptőke, az a pénzösszeg, illetve nem pénzbeli hozzájárulás (apport), melyet a tulajdonosok véglegesen bocsátanak a társaság rendelkezésére.

Cafeteria a hiteleseknek!


Új béren kívüli juttatásként jövőre már a törlesztő részletben is segíthetnek a munkáltatók. Mivel ez adómentes cafeteria elem lehet, így a focibérleten kívül nem lesz más hasonlóan kedvező támogatás.

2009-2016 © Urbán József Pénzügyi Tanácsadó
dimension webstudio - weboldal készítés
Pénzügyi kockázatelemzés, Pénzügyi tanácsadás, Ingatlan tanácsadás, Életúttervezés, Biztosítási ügyintézés,
Hitelügyintézés, Mediáció, Könyvelés, Oktatás, Jogi tanácsadás,