Pénzügyi tanácsadó és vagyonkezelő

Hitelre van szüksége? - de nem tudja kitől?
Kérdésére a választ itt megtalálja!
Bemutatkozás
Elérhetőség
Vélemények
Regisztráció
Fogalomtár
Partnerek
Fórum

Ingatlan tanácsadás

Az ingatlan, sokáig nem jelentett nagy vagyont. Hiszen nem képviselt akkora értéket, mint a föld, amire építették. Funkcióját tekintve csak az volt a lényeg, hogy fedezéket nyújtson a különböző természeti hatások ellen. Kényelmi és esztétikai funkciót csak jóval később kezdett el képviselni.

Ma már nagyon sok szempontot veszünk figyelembe, amikor ingatlant vásárlunk vagy építünk.

Szempontok lehetnek:

- Hol legyen? (Munkahely, közlekedés, iskola, orvos)
- Mire szeretnénk használni? (Lakóingatlan, nyaralás, munka)
- Hányan szeretnénk lakni benne? (Mi, gyerekek, nagyszülők)
- Milyen legyen? (Lakás, családi ház)
- Milyen jellegű? (Új vagy használt)
- Milyen tulajdonú? (Saját vagy bérelt)
- Miből? (Önerőből vagy hitelből)
- Mi a cél? (Saját vagy befektetés)


Hasznosítási lehetőségek lehetnek:

- Saját tulajdon szerzés
- Befektetés szándék matti vásárlás
- Meglévő saját tulajdon hasznosítása


Saját tulajdon:Általában az elsődleges szempont, amikor saját tulajdon szerzés céljából veszünk ingatlant, amiben lakni szeretnénk. Ennek nagy a hagyománya, de a veszélye is, ha nem körültekintően járunk el. Hiszen a legtöbb esetben hitel is társul a vételhez és valamennyi saját tőke. Természetesen a hitelt fizetni kell minden hónapban, amit munkával keresünk meg.

A mai gazdasági helyzet sajátossága, hogy nem lehet biztos bevételi forrásra (bérjövedelem) építeni. Ami nagyon sokáig azért nem jelentett gondot, mert a munkahely az elmúlt rendszerben biztos volt és így a jövedelem is. Sőt aki nem dolgozott, azt meg is büntették, de ma azt büntetik aki dolgozik, mivel nem tudja mikor közlik vele, hogy keressen másik munkahelyet.

Az Ön munkahelye mennyire biztos? Kivel van szerződése, hogy mindig lesz munkahelye?Fontos, hogy mérlegeljünk mindent, ami egy lakásvásárlásnál egyszeri vagy folyamatos költségként felmerülhet, hogy elkerüljünk minden pénzügyi nehézséget.

Egyszeri költségek:

- Utazási költségek és a ráfordított idő
- Szerződéskötési költségek (adásvételi szerződés)
- Hitel költségei (értékbecslés, folyósítási jutalék, kiegészítő termékek: folyószámla, lakásbiztosítás, egyéb kockázati biztosítások)
- Földhivatal bejegyzés, illeték
- Beköltözés költségei


Folyamatos költségek:

- Rezsi költségek (víz, villany, gáz, közös költség, telefon)
- Megélhetési költségek (étkezés, ruházkodás)
- Rendkívüli költségek (gyerek(ek) taníttatásával kapcsolatos költségek)
- Váratlan költségek (esetleges megbetegedés, esetleges javítási költségek)
- Hiteltörlesztő részlet
- Egyéb pénzügyi kiadások (lakásbiztosítás, kötelező bizt., casco, hitel melletti plusz termékek)


Ezeknek a költségeknek a figyelembevétele még mindig csak egy hasznos és fontos dolog, hiszen ezen költségek fedezésére a megtermelt munkajövedelmünk a hivatott, de hitelfelvétel előtt a munkahely stabilitásának kérdése számottevően a legfontosabb. Valamint nagyon fontos, hogy a saját tőkéből mennyit használunk fel a hitel mellé. Minél kevesebb önerő felhasználását tartom célszerűnek lakásvásárlás esetén, de amit megtartunk az egy olyan céltartalék, mellyel azon időszakokat tudjuk átvészelni, amikor nincs vagy kiesik a munkajövedelmünk.

Amennyiben nem gondolunk az esetlegesen bekövetkező pénzügyi változásokra, akkor nem marad más lehetőség, mint a lakásunk eladása vagy bank által történő (rosszabb feltételekkel) árverezés.

Befektetés:Másodlagos szempont lehet, amikor már rendelkezünk saját lakással, de befektetési szándékkal szeretnénk vásárolni egy másikat a jövőre nézve több lehetőség figyelembevételével, vagy örökösödés útján jutunk hozzá.

Lehetőségek a hasznosításra:

- Jövőbeni értéknövekedés és ezt követő eladás
- Bérbeadásból származó passzív jövedelem
- Jó lesz a gyereknek (albérlet kiváltás, önálló élet kezdés, családalapítás)
- Nyaralási lehetőségek (egészségmegőrzés, kikapcsolódás)


Az esetek többségében ugyanaz a helyzet áll elő, mint amikor a saját lakást vásárlunk, hitelből és önerőből áll össze a vételár. A költségek megegyeznek a saját lakásnál felsoroltakkal.

Ne feledkezzünk meg arról sem, mikor a második ingatlant nem kell kifizetni, hanem örököljük. Természetesen ez sokkal kevesebb költséggel és kockázattal jár, mint amikor hitelből és önerőből vásárlunk.

Az örökölt ingatlannál más lehetőségek is felmerülnek a hasznosításra:

- Azonnali értékesítés (készpénzhez jutunk általa egyéb célokra)
- Későbbi értékesítés (ingatlanárak emelkedését követően/ több év/)
- Bérbeadás (rendszeres passzív jövedelem)


Azonnali értékesítés esetén valószínű, hogy piaci érték alatt tudjuk értékesíteni az ingatlant. Akkor érdemes ezt a lehetőséget használni, ha az eladásból származó összegre nagy szükség van más célra. Hogy ne a piaci érték alatt értékesítsük az ingatlant, esetek többségében felújítást kell eszközölni, ami nem kevés pénzbe kerülhet. Ennek a költségét önerőből vagy az erre az ingatlanra felvett hitelből tudjuk fedezni. Ezen költségek természetesen az eladást követően megtérülnek.

Későbbi értékesítés eshetőségénél van idő kivárni az ingatlan értékének esetleges növekedését, melyet több tényező is befolyásol.

- Hol fekszik az ingatlan? (Külterület, belterület)
- Milyen a kiépítettség? (Közlekedés, munkahely, iskola, óvoda, orvosi ellátás)
- Mi várható a jövőben? (Infrastruktúra fejlesztése, beruházások, autópályák)
- Milyen a közbiztonság? (Közvilágítás, köztérfigyelő rendszer, köztisztaság)
- Milyen állapotban van az ingatlan? (Állag megóvás, folyamatos szinten tartás)
- Milyen ingatlan piaci változások várhatóak? (Jelenlegi válság, új ingatlanok építése, értékesítése)


Későbbi értékesítés esetén valószínű, hogy jóval a jelenlegi piaci érték felett tudjuk értékesíteni az ingatlant. Akkor érdemes ezt a lehetőséget használni, ha az eladásból származó összegre nincs azonnal szükségünk. Az ingatlan felújítása itt is szükségszerű, hogy a lehető legnagyobb haszonnal lehessen értékesíteni, viszont a költségek nem azonnal jelentkeznek, hanem eloszlanak az évek alatt, így nem igényel egyszeri nagy beruházást az önerőből, így elkerülhető az egy, nagy összegű hitel felvétel.

Bérbeadás szintén jó lehetőség, hiszen rendszeres passzív jövedelemhez juthatunk általa. Ezen jövedelemből akár a felújítás, és korszerűsítés is végrehajtható. A továbbiakban, ha szüksége lesz valamelyik családtagunknak erre az ingatlanra, (pl. gyerekünknek), akkor a rendelkezéséra áll, az önálló életkezdéshez.

Saját tulajdon hasznosítása:Még egy szempont lehet, amit kihasználhatunk, amikor is a meglévő saját tulajdonú ingatlanunk terhére veszünk fel jelzáloghitelt, és ezt az összeget befektetjük valamilyen jövőbeni célunk elérése érdekében.

A kockázatokat tekintve ugyanaz a helyzet, mint a befektetési célzattal történő vásárlásnál. Mérlegelnünk kell nem csak a jelenlegi, hanem a jövőbeni teherbíró képességünket, ami a munka jövedelmünket, bevételeinket illeti. Itt szeretném elmondani, hogy miért nem szabad félni ettől a lehetőségtől sem.

Amennyiben nem fogyasztási hitelként tekintünk a felvett összegre, és nem költjük el azt, hanem megfelelő keretek között helyezzük el valamilyen pénzügyi konstrukcióban, ebben az esetben a kockázatot minimálisra tudjuk csökkenteni, viszont, a nyereség lehetősége maximalizálható. Gyakorlatilag ilyenkor a bank pénzét használjuk tőkeépítésre, és a céljaink megvalósítására.

Számoljunk jelenlegi kondíciókkal. Felveszünk egy Euró alapú hitelt 6%-os THM-el, és ezt az összeget elhelyezzük egy olyan folyószámlán, ahol a látra szóló éves kamat 7%-os. Azonnal látszik, hogy a hitel kamat, és a látra szóló kamat között 1% különbözet a nyereségünk. Amit ezzel a kondícióval nyerünk az természetesen nem nagy nyereség, viszont a tőke, mindig a rendelkezésünkre áll, akár a hitelünk végtörlesztésére is. Tulajdonképpen kockázat, ebben a szituációban nincs, mivel nem kerülhetünk rosszabb helyzetbe a hitelfelvétel után, mint előtte. Viszont adtunk magunknak egy lehetőséget az előrelépésre.

Ezt a lehetőséget tovább lehet bővíteni, olyan eszközökkel, ahol az elérhető éves átlag hozam nem 7, hanem 15-17%. Ez olyan pénzügyi termék, mely hosszú távon hozza ezeket az elvárásokat, mégis rengeteg kockázat megosztási, és rugalmassági lehetőséget tartalmaz, mindemellett láthatjuk, hogy a hozam is ennek megfelelően jóval magasabb, mint a folyószámla tekintetében.

Szeretném eloszlatni azt a tévhitet, hogy a hitelből történő befektetés, és általában a befektetés, bonyolult, komplikált pénzügyi folyamat. Azok a szakemberek akarják ezt elhitetni az emberekkel, akik így szeretnék fontosabbá tenni a munkájukat, és a munkájukért járó jövedelmüket.

A fent említett példa bármilyen konstrukcióban működik, azzal a különbséggel, hogy ha más eszközöket használunk fontos a kockázat megosztása. A legnagyobb kockázat szűrő tényező, mindig az idő, és a türelem.

Remélem sikerült bemutatnom az ingatlannal kapcsolatban néhány szempontot, aminek hasznát veheti. Ha szeretne többet megtudni a lehetőségeiről, kérem hívjon bizalommal.

Amennyiben további információra, segítségre van szüksége, kattintson IDE, vagy regisztráljon ITT.

Fórum

Témák Hozzászólások Utolsó hozzászólás
Ingatlan tanácsadás 0 db -
Tőkeszámla:

az a nyilvántartás, amelyet a magánszemély kérésére - az adóhatóság betekintési jogához való hozzájárulás mellett - a tőkeszámla-vezetésre jogosult társaság vezet a magánszemély befektetéseiről azonosításra alkalmas módon, az egyes befektetések időtartamának és értékének feltüntetésével, (2004. január 1-től megszűnt a befektetési adóhitel lehetősége).

Cafeteria a hiteleseknek!


Új béren kívüli juttatásként jövőre már a törlesztő részletben is segíthetnek a munkáltatók. Mivel ez adómentes cafeteria elem lehet, így a focibérleten kívül nem lesz más hasonlóan kedvező támogatás.

2009-2016 © Urbán József Pénzügyi Tanácsadó
dimension webstudio - weboldal készítés
Pénzügyi kockázatelemzés, Pénzügyi tanácsadás, Ingatlan tanácsadás, Életúttervezés, Biztosítási ügyintézés,
Hitelügyintézés, Mediáció, Könyvelés, Oktatás, Jogi tanácsadás,