Független Pénzügyi tanácsadó és vagyonkezelő

Hitelre van szüksége? - de nem tudja kitől?
Kérdésére a választ itt megtalálja!
Bemutatkozás
Elérhetőség
Vélemények
Regisztráció
Fogalomtár
Partnerek
Fórum

Hírlevél

Cafeteria a hiteleseknek!


Új béren kívüli juttatásként jövőre már a törlesztő részletben is segíthetnek a munkáltatók. Mivel ez adómentes cafeteria elem lehet, így a focibérleten kívül nem lesz más hasonlóan kedvező támogatás. Akinek hitele van, kérje ezt is a bértárgyaláson!

Jövőre adómentesen adhatnak a munkáltatók lakáscélú hiteltörlesztő támogatást, amivel a lakás értékének 30 százalékáig segíthetnek a lakáscélú jelzáloghitelek visszafizetésében. De nem mindenki örülhet, hiszen csak akkor jár a támogatás, ha megfelelő méretű lakásban lakunk.

Egy 3 gyerekes család például csak 1,5-3,5 szobásban lakhat, melynek értékét is egy kormányrendelet szabályozza. Három szoba esetén legfeljebb 19,5 millió forintért vásárolt ingatlan jöhet számításba, vidéken ez a határ némileg alacsonyabb. Leginkább a Budapest belvárosában ingatlant vásárlókat érintheti negatívan a felső korlát, de még így is sokan beférhetnek a támogathatók körébe.

Méltányolható lakásigény:

Család létszáma-----Szobaszám-----Bp. és megyei jogú város-----Más helység

--------- 1-2 ------------------- 1 ----------------- 10.500.000.-Ft ------------ 9.500.000.-Ft
--------- 1-3 ------------------ 1,5 ---------------- 12.500.000.-Ft ----------- 11.500.000.-Ft
--------- 1-4 ------------------- 2 ----------------- 15.000.000.-Ft ----------- 14.500.000.-Ft
--------- 1-5 ------------------ 2,5 ---------------- 17.500.000.-Ft ----------- 16.500.000.-Ft
--------- 1-6 ------------------- 3 ----------------- 19.500.000.-Ft ----------- 18.500.000.-Ft
--------- 3-7 ------------------ 3,5 ---------------- 22.000.000.-Ft ----------- 21.000.000.-Ft
--------- 4-8 ------------------- 4 ----------------- 24.500.000.-Ft ----------- 22.500.000.-Ft
--------- 5-9 ------------------ 4,5 ---------------- 27.000.000.-Ft ----------- 25.000.000.-Ft
--------- 6-10 ------------------ 5 ----------------- 29.000.000.-Ft ----------- 27.000.000.-Ft
--------- 7-11 ----------------- 5,5 ---------------- 31.500.000.-Ft ----------- 29.500.000.-Ft
--------- 8-12 ------------------ 6 ----------------- 33.500.000.-Ft ----------- 31.500.000.-Ft
--------- 9-13 ----------------- 6,5 ---------------- 36.000.000.-Ft ----------- 33.500.000.-Ft
------- 10-14 ------------------ 7 ------------------ 38.000.000.-Ft ----------- 36.000.000.-Ft

Jól kell tudni játszani az új támogatással:

Egy lakáshitel esetén legfeljebb az ingatlan vásárlási értékének 30 százalékáig adható lakáscélú hiteltörlesztő támogatás. Az összege nem lehet nagyobb, mint 5 millió forint 5 év alatt, akármilyen forrásból is jön. Tehát ha adóstársak esetén két különböző munkáltató ad támogatást egy lakáshitelre, akkor is összevontan kell értelmezni a 30 százalékos és 5 millió forintos felső határokat.
Ahogy ez a fentiekből is kiderült, a támogatást többen is kérhetik, amennyiben mindannyian a lakáshitel kedvezményezettjei. Ez nem vonatkozik viszont a kezesre.

Miért jó ez nekünk?

Munkabérből egy 10 ezer forintos törlesztő részlet kifizetéséhez 15 267 forintot kell keresnünk bruttóban, ami igazából 19 618 forintba kerül a munkáltatónak (családi kedvezmények nélkül számolva). 9 618 forinttal járhatunk jobban tehát minden egyes 10 ezres támogatás után.

Összefoglalva tehát, ha van lakáshitelünk, akkor mindenképp kérjük az új cafeteria elemet. Messze ez a leghasznosabb juttatás, amit a munkáltatók nyújtani tudnak.


Tudatos hitelfelvétel


Rengeteg élethelyzet van, amikor megtakarításunk nem elegendő egy régóta vágyott termék megvásárlásához, vagy életünk egy-egy fontos eseményének finanszírozásához. Akár kis dologról van szó, akár nagyobb értékű árucikkről, szolgáltatásról, ingatlanról, minden esetben felmerül a kérdés: kell-e az a dolog annyira, hogy mástól kérjünk rá pénzt?

A pénzügyi átrendeződés óta egyre nagyobb jelentőséggel bír az emberek pénzügyi műveltsége. De mi is az a pénzügyi műveltség? Nos, a Magyar Nemzeti Bank definíciója szerint nem más, mint a pénzügyi ismeretek és képességek olyan szintje, amelynek segítségével az egyének képesek a tudatos és körültekintő döntéseikhez szükséges alapvető pénzügyi információkat azonosítani, majd azok megszerzése után azokat értelmezni, és ez alapján döntést hozni, felmérve döntésük lehetséges jövőbeni pénzügyi, illetve egyéb következményeit. Ennek a fényében fogant meg a pénzügyi kultúra képzés gondolata, amit szeretnék megvalósítani.

A fogalom tehát magában foglalja a pénzügyi tudást (pénzügyi ismeretek); a pénzügyekben való jártasságot és tapasztalatot; a pénzügyi készségeket; és végül, de nem utolsó sorban a pénzügyi tudatosságot is. Ezek összessége határozza meg azt, hogy miként hozzuk meg pénzügyi döntéseiket, legyen szó befektetésekről, öngondoskodásról, vagy éppen hitelfelvételről. Mivel az elmúlt években talán a legnagyobb presztízsveszteségen a hitelpiac esett át, ezúttal itt próbálok némi segítséget nyújtani az olvasóimnak. A hitel, tudatosan használva ugyanis mindenképp segít céljaink elérésében.

A tudatos hitelfelvétel:

Számtalan élethelyzet van, amikor a meglévő pénzünk nem elegendő egy régóta vágyott termék megvásárlásához, vagy életünk egy-egy fontos eseményének finanszírozásához. Az életkor előrehaladtával más és más kihívásokkal kell szembenéznünk. De akár kis dologról van szó, akár nagyobb értékű árucikkről, szolgáltatásról, ingatlanról, minden esetben felmerül a kérdés: kell-e az a dolog annyira, hogy mástól kérjünk rá pénzt? Természetesen a különböző célok és/vagy igények kielégítésére különböző hiteltermékeket ajánlanak a bankok. A hitelfelvételkor tudnunk kell, hogy a sokféle hitel közül mikor, melyikre lehet szükségünk.

Az viszont, hogy eldöntsük, a hitelfelvétel ésszerű megoldást jelent-e számunkra, már más tészta. Pénzügyi helyzetünk alakulását egyszerűen nyomon követhetjük és könnyebben kézben tarthatjuk, ha "házi" költségvetést állítunk össze. Ennek segítségével jobban fel tudjuk mérni, hogy havi bevételeidből mennyit tudunk tartalékolni, illetve milyen nagyságrendű hitelt tudnánk törleszteni hosszabb távon is nagy biztonsággal. Ehhez első lépésként írjuk össze havi bevételeinket, és kiadásainkat.

A bevételi és kiadási oldal összevetése alapján egyértelműen látni fogjuk, hogy egy hónapban mennyivel költöttünk kevesebbet (vagy többet!) az adott havi jövedelmednél. A költségvetés tehát egyértelműen megmutatja, hogy rendszeres kiadásainkon felül marad-e pénzünk, és ha igen, mennyi. A fennmaradó összegből tudjuk hiteleinket is törleszteni, azonban ügyeljünk arra, hogy ne kelljen az utolsó forintot is törlesztésre fordítani! Kalkuláljunk azzal, hogy a havi törlesztés összege később meg is változhat. Ráadásul akciós hiteleknél az első néhány törlesztőrészlet jóval alacsonyabb lehet a később esedékes részleteknél.

Hiteltermékek és hiteltípusok:

Szabadon felhasználható hitelek:

A szabad felhasználású hitelek körébe tartozik a személyi hitel, szabad felhasználású jelzáloghitel, folyószámlahitel.

Lakásvásárlási, lakás felújítási hitelek:

Ezen hitelek, ahogy a nevük is mutatja, valamilyen lakás célra fordíthatóak, legyen szó lakáshitelről, építési hitelről, korszerűsítésről, bővítésről, vagy akár egy lakáshitel kiváltásáról. Az ilyen jellegű hitelek rendszerint ingatlanfedezet, illetve jövedelemigazolás mellett vehetők igénybe.

Gépjármű vásárlási hitelek:

Autóvásárlásra, autóhitel kiváltására, meghatározott összeg limitig igényelhető kölcsönök.

Áruhitelek:

Az áruvásárlásra fordítható hitelek jellemzően nem túl magas összegű kölcsönt jelentenek, rövid futamidőre. Az igénylésükhöz állandó jövedelem szükséges.

Hogyan válasszunk?

Elérni kívánt célunk tehát egyértelműen meghatározza, milyen típusú hitelre is van szükségünk. Az viszont már más kérdés, hogyan igazodjunk el a rengeteg ajánlat, s konstrukció között. A visszafizetési konstrukciók vizsgálatánál természetesen fontos szempont a kamat mértéke. Csaknem minden hitel kamattal jár, amely lehet állandó mértékű, változó, vagy egy megadott ideig állandó és utána változó. Általánosságban elmondhatjuk, hogy minél hosszabb időtartamú a hitel, annál nagyobb összegű kamat fog felhalmozódni. Éppen ezért a konstrukciók összehasonlításakor kiemelt figyelmet kell fordítani a futamidőre is. Az előbbieket természetesen nagymértékben meghatározza a hitelösszeg is. Tudatos döntést csak mindezek figyelembevételével hozhatunk.

Nem kell azonban megijednünk, a különböző konstrukciók összehasonlításához ma már rengeteg segítség áll rendelkezésünkre, melyeket akár otthonról is igénybe vehetünk. Ilyen például a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének fogyasztóvédelmi honlapja, amelyen a hasznos tanácsok, termékismertetők olvasgatása mellett összehasonlítást segítő alkalmazásokat is igénybe vehetünk. De nem a felügyelet az egyetlen, aki az elmúlt években előállt folyamatosan frissített hitel kalkulátorral. Piaci alapon jó pár hasonló létezik, melyek gyakran még pontosabb összehasonlítást tesznek lehetővé.

Nem szabad azt sem elfelejtenünk, hogy sokszor a különböző céljainkat össze tudjuk kötni egy hitelfelvételével is.

A hitelfelvételt alaposan át kell gondolnunk és mindenre kiterjedően és körültekintően megvizsgálni minden lehetséges adott körülményt és várható eseményt is.

Remélem segítettem az információkkal, hiszen közeledik az év vége és a nagybevásárlások ideje.

Vásároljunk tudatosan!

Miért nem küldtem hírlevelet mostanában?


Ebben a hírlevélben azt szeretném leírni Önöknek, hogy miért nem írtam már egy ideje hírlevelet. Hírlevelet akkor szoktam írni, amikor olyan hír van, amit tényleg fontos megosztanom. A jelenlegi helyzetben nem sok olyan dolog történik, ami befolyásolja a mindennapjainkat. A spanyolországi helyzet megoldódni látszik és az IMF tárgyalások Magyarországon nem sok változást hoznak, bármilyen eredmény is szülessen. Mivel a nyári szezon mindenhol az úgynevezett uborkaszezon, ezért a hírek is ehhez alkalmazkodnak.

Ami engem illet olyan változások történnek, amiket szeretnék megosztani Önökkel. Több, mint két éve dolgozom egy olyan terven, amit nagyon szeretnék megvalósítani. Ami az elmúlt 20 évben történt a pénzpiacon elgondolkodtatott, és olyan lépések megtételére ösztönzött, mint például a weboldalam elkészítése. Már itt is az volt a célom, hogy a lehető legtöbb információt tudjak adni a pénzpiacon lévő szolgáltatásokról és termékekről. Most ettől is tovább szeretnék menni, mert úgy látom, hogy a pénzügyi szolgáltatók (bankok, biztosítók, pénzügyi tanácsadó cégek) az elmúlt 5 évben a válság hatására sem változtatnak a piaci hozzáállásukon. A profit szerzést mindennél fontosabbnak tartják és ettől a pénzügyi politikától nem is szeretnének eltávolodni.

Szeretnék tenni azért, hogy a pénzügyi kultúra elterjedjen és mindenkihez eljusson. 2007-től látható egy olyan változás, hogy bizonyos szervezetek, különféle programokat indítanak ezen a területen. Sajnos csak pár főiskolán működik és csak a tanulók részére elérhető. De a legnagyobb baj az, hogy ezek az oktatások a pénzintézetek érdekeit képviselik igazán és nem arra irányulnak, amire nagyobb szükség lenne. Azt gondolom a szakkifejezések értelmezése nem egyenlő a pénzügyi kultúrával. Valamint nem elég az, hogy csak a jövő generációra gondolnak, mivel ezt a problémát azoknak is el kellene sajátítani, akik jelenleg is benne élnek.

Erre gondolva indítom el ősztől a pénzügyi kultúraképzést, ami a mindennapi problémákra készíti fel az embereket.
„A cél az emberek tájékoztatása és eligazítása ezen a piacon, úgy, hogy ez ne függjön semmilyen politikai, gazdasági szemponttól. Valamint ha bármikor is találkoznak valamilyen pénzügyi szolgáltató – bank, biztosító, alkusz - tanácsadójával, akkor olyan alapvető információval és tudással legyenek felvértezve, hogy semmi olyan megoldásba ne tudják belevinni Őket, ami számukra nem kielégítő vagy egyáltalán nem szükséges, vagy olyan irányban változtatná meg a pénzügyi helyzetüket, ami nem előnyös.”

A képzés főbb témái:

• Mi is az a pénzügyi kultúra?
• Miért van szükség rá?
• Milyen a jelenlegi helyzet a pénzpiacon és mi lehet?
• Milyen pénzügyi szolgáltatók vannak a piacon?
• Milyen termék csoportok vannak a pénzpiacon?
• Melyik csoport mire való?
• Csoportokon belüli termékek, melyik mire való?
• Mik azok a termékek, amire mindenképpen szükség van egy családban!
• Mi az, ami szabadon választható, de ajánlott.
• Mi az, ami nélkülözhető, de néha elkerülhetetlen viszont a használata kockázatokat rejt!
• Hogyan és miért kell saját analízist készíteni és ez alapján stratégiában gondolkodni?
• Hogyan kell kommunikálni a pénzintézetekkel, mire kell figyelni ilyenkor?

Természetesen amint a képzés weboldala elkészül, bővebb információt is olvashatnak a témával kapcsolatban.

Ennek a képzésnek a beindítása, jelenleg is nagyon sok munkát igényel, de ez nem jelenti azt, hogy amennyiben fontos hír jut a tudomásomra, azt ne hozzam az Önök tudtára.


Aktuális befektetési érték:

adott napon a befektetési egységek számának és aktuális vételi árfolyamának szorzata.

Cafeteria a hiteleseknek!


Új béren kívüli juttatásként jövőre már a törlesztő részletben is segíthetnek a munkáltatók. Mivel ez adómentes cafeteria elem lehet, így a focibérleten kívül nem lesz más hasonlóan kedvező támogatás.

2009-2016 © Urbán József Pénzügyi Tanácsadó
dimension webstudio - weboldal készítés
Kötelező biztosítás, Casco biztosítás, Utasbiztosítás, Vagyonbiztosítás, Felelősségbiztosítás,
Életbiztosítás, Vegyesbiztosítás, Betegségbiztosítás, Balesetbiztosítás, Egészségbiztosítás,