Pénzügyi tanácsadó és vagyonkezelő

Hitelre van szüksége? - de nem tudja kitől?
Kérdésére a választ itt megtalálja!
Bemutatkozás
Elérhetőség
Vélemények
Regisztráció
Fogalomtár
Partnerek
Fórum

Értékpapír számla

Az értékpapír számla létrehozásakor az volt a cél a pénzintézetek részéről, hogy tágabb teret adjanak a bátrabb ügyfeleiknek a lekötött betétek kamatainál magasabb eredmény elérésére, tőzsdei tranzakciók végrehajtására. Viszont nem adnak hozzá szaktudást.Mire való?


Lényege, hogy a bankszámlánkon tartott likvid tőke egy részét kedvező kamat, vagy hozam lehetősége érdekében átvezethetjük erre a számlára, és rendelkezhetünk arról, hogy milyen eszközbe (állampapír, kötvény, egyedi részvény, valamint befektetési alapok) fektessük.
Az értékpapír, vagy más néven megtakarítási számla, bankszámla mellé és külön is nyitható viszont korlátozottabbak a lehetőségei (például utalás, csoportos beszedés, nem lehetséges), hiszen egészen más célt szolgál.

Több pénzintézet is ajánl több féle lehetőséget ilyen megnevezés alatt, de ezek nagyon eltérőek lehetnek, mind kondíció, mind rugalmasság, használhatóság tekintetében.

Mennyibe kerül?


Sokat spórolhatunk azon, ha internetes felületen keresztül mi adjuk meg a megbízást eladásra/vételre, mert a legtöbb esetben a költségek fele annyiba kerülnek, mintha ugyanezt egy bankfiókban adjuk meg. Havi számlavezetési költsége, sokszor olcsóbb, mint egy bankszámlának, de ez is bankonként nagyon változó lehet. Véleményem szerint az átlag havi fix költsége egy ilyen számlának 100-500 forint/hó között reális, a további költségek attól függnek, hogy ki, mekkora összeggel, és milyen eszközökbe fekteti a pénzét, és milyen időközönként változtat az eszközök között.

Fontos tudni!


A különböző pénzintézetek a megtakarított pénzünk elhelyezésére általában olyan eszközt javasolnak, ami kockázatmentes, nem kell napi szinten figyelni (pl. állampapír, kötvény, kötvény befektetési alap, pénzpiaci befektetési alap, vegyes befektetési alap). Természetesen így alig érünk el 4-5%-al több kamatot/hozamot, mint ami egy lekötött betétnél elérhető. Nem beszélve arról, hogy a költségeink is magasabbak a tranzakciók miatt. Továbbá, hogy a törvény kötelezi a pénzintézeteket az ügyfél kockázati besorolására, így kizárhatnak különböző értékpapír kereskedésekből.

Értékpapírok adás-vételénél, fontos szempontok a türelem és az idő. Különféle értékpapírokat, különböző idő távra lehet és szabad megvenni. Például egy állampapírt szinte kockázat nélkül megvehetünk rövid időre is. Viszont egy részvény sokkal több kockázatot hordoz magában rövidtávon, ha nem vagyunk körültekintőek.

Amennyiben további információra, segítségre van szüksége, kattintson IDE, vagy regisztráljon ITT.

Fórum

Témák Hozzászólások Utolsó hozzászólás
Értékpapír számla 0 db -
Kamatos kamatozás:

olyan kamatozás, amikor a kamatozási időtartam hosszabb, mint a konverziós periódus.

Cafeteria a hiteleseknek!


Új béren kívüli juttatásként jövőre már a törlesztő részletben is segíthetnek a munkáltatók. Mivel ez adómentes cafeteria elem lehet, így a focibérleten kívül nem lesz más hasonlóan kedvező támogatás.

2009-2016 © Urbán József Pénzügyi Tanácsadó
dimension webstudio - weboldal készítés
Kötelező biztosítás, Casco biztosítás, Utasbiztosítás, Vagyonbiztosítás, Felelősségbiztosítás,
Életbiztosítás, Vegyesbiztosítás, Betegségbiztosítás, Balesetbiztosítás, Egészségbiztosítás,