Pénzügyi tanácsadó és vagyonkezelő

Hitelre van szüksége? - de nem tudja kitől?
Kérdésére a választ itt megtalálja!
Bemutatkozás
Elérhetőség
Vélemények
Regisztráció
Fogalomtár
Partnerek
Fórum

Egészségbiztosítás

Az egészségbiztosítás biztosításfajta, jogviszony, amelyben a biztosító fedezi a biztosított gyógykezelési költségeit, ha a biztosítási feltételek szerint megbetegszik vagy baleset éri.

A biztosító alapvetően kétféle lehet: privát vagy állami szervezet. A tisztán piaci alapú és tisztán állami rendszerek közt azonban számos, a két rendszer elemeit vegyítő átmeneti változat létezik a világban.

Az egészségbiztosítási rendszer terén a fejlett és fejlődő országok közül sok, évtizedek óta finanszírozási problémákkal küzd, emiatt e rendszerek folyamatosan változtatásokra kényszerülnek, a rendszerek átalakítása, az egészségügyi reform visszatérő belpolitikai kérdése. A reformokat általában alapvetően két tényező teszi sürgetővé: az egészségügyi szolgáltatások színvonalának romlása (hosszú várólisták, leromló kórházak stb.) és a népesség elöregedése, amely csökkenti az egészségügyi hozzájárulást fizetők, illetve növeli a szolgáltatásokat igénybe vevők arányát. Ilyen tényező lehet a népesség rossz egészségi állapota is.

Története


Az egészségbiztosítás gondolatát először a Peter Chamberlen családból származó idősebb Hugh Chamberlen vetette fel 1694-ben. A XIX. század végén olyan -balesetbiztosítást- kezdtek alkalmazni, amely sok mindenben hasonlóan működött, mint a modern rokkant biztosítás. Ez a fizetési modell némely jogalkotásban (mint például Kaliforniában) egészen a XX. század elejéig folytatódott. Ezeknél minden szabályozott egészségbiztosítási jog valójában rokkantsági biztosítást tartalmazott. Mai formájukat a 20. század közepe felé vették fel.

Magyarországon


Magyarországon az egészségbiztosítási pénztárak megjelenésével már csaknem egy évtizeddel ezelőtt a privát biztosítási elem is bekerült a rendszerbe, ezek a pénztárak azonban jogszabályi ösztönzők híján csekély szerepet játszanak. Az egészségbiztosítás jórészt a Társadalombiztosítás Egészségügyi Alapján keresztül működik, döntő részben az adófizetők egészségügyi járulékaiból, a gyógyszertámogatásokat pedig az adókból, a központi költségvetés állja. 2007. február 15-én bevezették a közvetlen biztosítotti hozzájárulás egy formáját, a vizitdíjat. Ezt azonban egy ellenzéki kezdeményezésű népszavazás nyomán alig 1 év múlva eltörölték.

Az évtized közepe óta a gyógyszerköltségek emelkedése, a kórházak eladósodása és leromlása, az államháztartás általánosan meggyengült helyzete és egyéb tényezők miatt Magyarországon is egyre erősebb sürgetésként szerepel a közbeszédben az egészségügy reformjának igénye.

A szocialista-szabad demokrata kormánykoalíció pártjai közül az utóbbi a privát biztosítós modell bevezetésében látja az egészségügy finanszírozási-fejlesztési gondjainak megoldását, az előbbi viszont az állami rendszert reformálná meg és egészítené ki viszonylag kisebb szerepű privát elemekkel, mert attól tart, hogy a teljesen privát rendszer az egészségügyileg rizikósabb és alacsony jövedelmű rétegek kárára valósulna meg. E kérdésben a konzervatív ellenzék álláspontja a szocialistákéhoz áll közel. 2007. április 4-én történt lemondását azzal indokolta Molnár Lajos szabad demokrata egészségügyi miniszter, hogy szerinte a koalíciós partner akadályokat gördít a több biztosítós modell bevezetése elé.

Saját véleményem ebben a témában, hogy akár szeretnénk, akár nem tudomásul kell vennünk, hogy a -gondoskodó állam- 20 éve megszűnt. A rendszerváltozást követően ezt a tényt az emberek még mindig nem veszik komolyan. Az egészség a legnagyobb kincsünk, ne csak mástól várjuk -állam- ennek megóvását. Több olyan lehetőség is van, ahogy ezt megtehetjük, ha szeretné tudni mik a lehetőségei, hívjon bizalommal.

Amennyiben további információra, segítségre van szüksége, kattintson IDE, vagy regisztráljon ITT.

Fórum

Témák Hozzászólások Utolsó hozzászólás
Egészségbiztosítás 0 db -
Alapfedezet:

határidős, opciós vagy egyéb származékos pozíció tartását lehetővé tevő értékpapírletét, amely veszteség esetén a befektetési szolgáltató részére fedezetet biztosít.

Cafeteria a hiteleseknek!


Új béren kívüli juttatásként jövőre már a törlesztő részletben is segíthetnek a munkáltatók. Mivel ez adómentes cafeteria elem lehet, így a focibérleten kívül nem lesz más hasonlóan kedvező támogatás.

2009-2016 © Urbán József Pénzügyi Tanácsadó
dimension webstudio - weboldal készítés
Pénzügyi kockázatelemzés, Pénzügyi tanácsadás, Ingatlan tanácsadás, Életúttervezés, Biztosítási ügyintézés,
Hitelügyintézés, Mediáció, Könyvelés, Oktatás, Jogi tanácsadás,