Pénzügyi tanácsadó és vagyonkezelő

Hitelre van szüksége? - de nem tudja kitől?
Kérdésére a választ itt megtalálja!
Bemutatkozás
Elérhetőség
Vélemények
Regisztráció
Fogalomtár
Partnerek
Fórum

Casco biztosítás

A Cascót kinek ajánlom és meddig? Érdekes kérdés. Saját tapasztalatom az,hogy új autóra akár lízingelt akár hitelbe vették érdemes kötni( minimum a szerződés lejártáig ) még akkor is ha a szerződésbe nincs is benne meglétének kötelezettsége. A Cascót addig érdemes öreg autónál fizetni, míg Cascónk éves díja nem éri el az általa biztosított jármű árának a 25%-át mert a nagy számok törvénye alapján ha öt év alatt kifizetjük autónk teljes árát akkor baleset esetén érdemesebb inkább másikat venni. De ez természetesen egyénenként változó.

A CASCO biztosítási szerződés célja, hogy a tulajdonunkban, használatunkban levő gépjárműben (leggyakrabban személyautóban) keletkezett károkat megtérítse.

Egy általános CASCO fedezetet nyújt az autó töréskáraira (akár sajáthibás balesetről, akár ismeretlen általi rongálásról legyen szó), elemi és tűzkárokra, az egész autó vagy alkatrészeinek ellopására, de kiegészítőként tartalmazhat poggyász-, extratartozék- és balesetbiztosítási modult, vagy akár kölcsöngépjármű-szolgáltatást is.

A gépjárművekben viszonylag gyakran keletkezik kár, és ezek a károk nagy összegűek is lehetnek, így a nagy kockázat miatt a CASCO nem olcsó biztosítási forma. Új autókra ennek ellenére feltétlenül érdemes megkötni (különösen akkor, ha az autót hitelre vettük), de pár éves használt autóra is találhatunk igényeinknek még megfelelő, de határozottan olcsóbb szerződést.

A teljes körű CASCO szerződések széles skálája mellett ma már elérhetők az ún. rész- CASCO szerződések, amelyek vagy csak töréskárra (vagyis lopásra nem), vagy csak lopáskárra (tehát törésre nem) vonatkoznak, de létezik öreg-autó- CASCO is, amely mérsékelt szolgáltatásokkal, de kedvezőbb díjjal kínál alternatívát.

A CASCO szerződések díját két tényező határozza meg alapvetően: az egyik az autó új értéke, a másik a választott önrészesedés. Az önrészesedés mértékét a szerződés egyértelműen tartalmazza, egyrészt egy konkrét összeg (pl. 100.000 Ft), másrészt százalékos formában (pl. 10%). A kettő közül a nagyobbik érték az, amit a biztosító a kártérítés összegéből le fog vonni, tehát ezt nekünk kell zsebből állnunk. Értelemszerűen a biztosítás díját az önrész emelésével tehetjük kedvezőbbé, ez azonban alapos megfontolást igényel.

Mi számít új és mi használt autónak?


Azaz autó számít újnak, amely 0 km-es, az autót a kereskedésből még nem hozták ki, és amelynek ön lesz az első tulajdonosa. Minden egyéb esetben az autót már használtként kell biztosítani.

Mit kell tudni a CASCO-ról, ha az autó finanszírozott


Magyarországon egyre jelentősebb a finanszírozottként megvásárolt autók részaránya, legyen szó akár lízingről, akár banki hitelről. A finanszírozási szerződés pedig legtöbbször tartalmazza a CASCO megkötésének követelményét (a CASCO nélküli hitelkonstrukcióktól tartózkodjunk). Ez a követelmény egyrészt érthető, másrészt hitelre vásárolt autó esetén nekünk is alapvető érdekünk a CASCO megkötése.

Mindez azonban nem jelenti azt, amit ilyen esetekben gyakran hallhatunk az ügyintézőtől, hogy feltétlenül a finanszírozó által javasolt (és persze a vele üzleti megállapodást kötött) biztosító szerződését kell megkötnünk. Ez a fajta árukapcsolás nem jogszerű, és ha találunk hasonló fedezettel rendelkező, de olcsóbb szerződést, az éppúgy megfelel a hitelkonstrukció által támasztott követelményeknek.

Természetesen, ha a hitelszerződés olyan típusú, hogy a törlesztő részletek egyúttal tartalmazzák a CASCO biztosítás aktuális díját is, akkor ezt a CASCO-t lecserélni egy másikra szinte lehetetlen. Ez esetben az oldalunkon történő tájékozódás után még mindig eldönthetjük, hogy a szóban forgó hitelszerződést megkötjük-e, vagy esetleg keresünk egy másik, összességében előnyösebb lehetőséget.

Felhívjuk még egy fontos szempontra a figyelmet: a hitelre vásárolt autó CASCO szerződése a hitel lejárta után is folytatható, fenntartható, de a lízing esetében más a helyzet. A lízing lejárta egyúttal tulajdonosváltással is jár, így az addigi CASCO szerződés érvényét veszti. Ekkor gondoskodnunk kell egy új szerződés megkötéséről, hogy autónk biztosítási védelme folyamatos legyen. Természetesen ekkor sem szükséges az eddigi biztosítónkhoz ragaszkodni: ha találunk kedvezőbbet, nyugodtan váltsunk.

A finanszírozó cég általában előírhatja Önnek, hogy mire kell kiterjednie a casco biztosításnak, de azt nem, hogy a biztosítást hol, - melyik biztosítónál - kell megkötnie. A nálunk kötött Casco biztosítások minden tekintetben kielégítik a finanszírozók elvárásait.

Amennyiben további információra, segítségre van szüksége, kattintson IDE, vagy regisztráljon ITT.

Fórum

Témák Hozzászólások Utolsó hozzászólás
Casco biztosítás 0 db -
THM:

a banki hitelajánlatok összehasonlítására szolgáló Teljes Hiteldíj Mutató (THM) úgy számítandó, mintha minden járulékos költség kamat lenne, azaz beépítik ezeket a költségeket a kalkulációba. A teljes hiteldíj mutató (definíció szerint) az a belső kamatláb, amely mellett az ügyfél által visszafizetendő tőke és hiteldíj egyenlő az ügyfél által a hitel folyósításáig bezárólag a kölcsönnel kapcsolatban fizetett összes költséggel csökkentett hitelösszeggel.

Cafeteria a hiteleseknek!


Új béren kívüli juttatásként jövőre már a törlesztő részletben is segíthetnek a munkáltatók. Mivel ez adómentes cafeteria elem lehet, így a focibérleten kívül nem lesz más hasonlóan kedvező támogatás.

2009-2016 © Urbán József Pénzügyi Tanácsadó
dimension webstudio - weboldal készítés
Pénzügyi kockázatelemzés, Pénzügyi tanácsadás, Ingatlan tanácsadás, Életúttervezés, Biztosítási ügyintézés,
Hitelügyintézés, Mediáció, Könyvelés, Oktatás, Jogi tanácsadás,