Pénzügyi tanácsadó és vagyonkezelő

Hitelre van szüksége? - de nem tudja kitől?
Kérdésére a választ itt megtalálja!
Bemutatkozás
Elérhetőség
Vélemények
Regisztráció
Fogalomtár
Partnerek
Fórum

Bankkártya

Bankszámlánk mellé igényelhetünk bankkártyát (betéti kártya).

Nem tartoznak ide a hitelkártyák, áruvásárlási kártyák!


A bankkártya elődei az utazási csekkek, a postautalványok és a hitelérmék már a 19. században megjelentek. A maihoz hasonló, műanyag banki hitelkártyát 1951-ben bocsátották ki New Yorkban.
Magyarországon 1989-ben az OTP, az MKB és a Duna bank voltak az úttörők, de az ATM-ek csak néhány évvel később - 1993-tól terjedtek el.
A bankkártya állomány jelentősen bővült 1999. január 1-jét követően, amikortól az állami szféra a közalkalmazottak fizetését kötelezően banki átutalással fizette ki. Azóta a legtöbb nagy cég is folyószámlára utalja a fizetésünket.

A bankkártya a bank által az ügyfél rendelkezésére bocsátott, általában plasztik lap formájú fizetési eszköz, amelyet a kártyabirtokos áruk és szolgáltatások ellenértékének, készpénz felvételére és befizetésére, illetve egyéb műveletekre (pl: átutalás, egyenleglekérdezés) használható azokon az ATM- és POS-berendezéseken, amelyeken szerepel a kártyán látható védjegy.

A bankkártya a kibocsátó bank tulajdona, mi a kártya birtokosai leszünk, és két - három évig használhatjuk.
Elsősorban vásárlásra áruházakban, boltokban, éttermekben, mozikban, sőt egyes taxikban is. Pár hónapja már a BKV nagyobb pénztáraiban fizethetünk vele.
A második legfontosabb funkciója, hogy készpénzt vehetünk fel bankfiókban, ATM-ből, postán, bár van, aki kizárólag erre használja. Ennek majdnem minden esetben %-ban kifejezett és/vagy fix díja van, mert a készpénzkezelés, szállítás, őrzés is költséges.

A kártya, kapcsolat a bankunkhoz, azonosít a fiókban és telefonos műveleteknél is.

Nem kell sok készpénzt tartanunk magunknál, nem kell nagy címletek felváltásával bajlódnunk, nem kell aprópénzt cipelnünk a zsebünkben. Akkor is megvehetjük a nekünk tetsző árukat, ha kevés pénzzel indultunk el otthonról. Nem kell tartanunk a hamisítástól sem.

Az ATM-eknél bankkártyánk segítségével lekérdezhetjük bankszámlánk egyenlegét – ennek is díja van, feltölthetjük mobiltelefonunk egyenlegét, befizethetjük közüzemi számláinkat is.

Tehát számos előnye van számunkra is, de nemzetgazdasági szempontból is fontos, hogy minél többen használjuk a készpénzkímélő megoldásokat, ezért mindenkinek ajánlom, hogy váltson bankkártyát és használja céljainak megfelelően.

Kártyát igényelhetünk magunknak és társunknak is éves kártyadíj ellenében. Egyes bankoknál megválaszthatjuk a PIN- kódunkat, és a bankkártyára kerülő képet. Két - háromévente új kártyát gyártanak számunkra.

Bankkártyánkat egyaránt használhatjuk belföldön és külföldön vásárlásra és készpénzfelvételre. A vásárlás mindenhol ingyenes, de a készpénzfelvétel külföldön általában 3 USD, viszont devizaárfolyammal számolva terhelik meg a bankszámlánkat. Tehát bátran vigyük magunkkal bankkártyánkat külföldre is, de azért váltsunk valutát is.

A bankkártyánk sokat ér, tartsuk biztos helyen és a PIN- kódot is. Ha mégis elvesztjük a bankkártyánkat, azonnal tiltsuk le, az illetéktelen felhasználás elkerülésére. Ehhez tudnunk kell a bank telefonos ügyfélszolgálatának telefonszámát és a bankkártya számát, ezért ezeket jó előre írjuk fel és tartsuk elérhető, de biztos helyen.

A kártyával végzett műveletekről SMS értesítést is kérhetünk. Ennek havidíja és alkalmanként díja van. Előnye, hogy azonnal értesülhetünk, ha megpróbálnak visszaélni a kártyánkkal.

Kártyánkat használhatjuk internetes vásárlásainkhoz is. Néhány bank ehhez virtuális kártyát állít ki, a vásárlás összegét alszámlára különíthetjük el, így illetéktelenek nem férhetnek hozzá a teljes egyenlegünkhöz.

Bankkártyánkhoz ingyen vagy csekély díjért balesetbiztosítást is kaphatunk.

Amennyiben további információra, segítségre van szüksége, kattintson IDE, vagy regisztráljon ITT.

Fórum

Témák Hozzászólások Utolsó hozzászólás
Bankkártya 2 db 2009.11.12.
Forgalomba hozatal:

az értékpapír tulajdonjogának első ízben történő keletkeztetésére irányuló eljárás. (A forgalomba hozatal jegyzés, aukció, folyamatos kibocsátás, vagy adagolt kibocsátás útján történhet.)

Cafeteria a hiteleseknek!


Új béren kívüli juttatásként jövőre már a törlesztő részletben is segíthetnek a munkáltatók. Mivel ez adómentes cafeteria elem lehet, így a focibérleten kívül nem lesz más hasonlóan kedvező támogatás.

2009-2016 © Urbán József Pénzügyi Tanácsadó
dimension webstudio - weboldal készítés
Bankszámla, Bankkártya, Hitel/áruvásárlási kártya, Folyószámlahitel, Személyi kölcsön,
Jármű lízing/hitel, Jelzálog hitel, Céges hitel,